De vanligaste frågorna om köksrenovering

Vad kostar en köksrenovering?

Det enklaste och billigaste sättet att förändra ett kök är att byta ut eller måla om köksluckorna, samt lägga in ett nytt golv. En mer genomgripande köksrenovering kan vara att hela köket, inklusive stommarna, byts ut.

Vilka försäkringar gäller vid en köksrenovering?

Om du anlitar behöriga hantverkare för att utföra en köksrenovering i Stockholm, och hantverkarna har ansvarsförsäkring, gäller denna försäkring om arbetet har utförts i enlighet med gällande bransch- och byggregler. Om en vattenskada skulle uppstå gäller din hemförsäkring för personliga tillhörigheter som blir förstörda. Bor du i småhus gäller din villaförsäkring för skador på byggnaden. Om du bestämmer dig för att göra köksrenoveringen själv, och en skada skulle uppstå, får du ingen ersättning om det bedöms att renoveringen inte är fackmannamässigt utförd. Därför rekommenderas att anlita en hantverkare med ansvarsförsäkring för din köksrenovering. Bor du i bostadsrätt bör du också kontrollera vad som står skrivet om köksrenovering i föreningens stadgar. I vissa föreningar är det föreningens försäkring som ersätter kostnader vid exempelvis en vattenskada, i andra är det din hemförsäkring. I det senare fallet bör du ha ett särskilt bostadsrättstillägg i din försäkring.

Vad bör jag tänka på om jag har ett litet kök?

Många boende i Stockholm har små lägenheter, vilket innebär att de har små kök. Även ett litet kök kan dock förbättras avsevärt, men köksrenoveringen kräver lite extra planering och eftertanke. Dölj diskmaskin och andra vitvaror bakom likadan panel som dina köksluckor. Det ger ett mer enhetligt intryck, och köket upplevs inte som lika stökigt. För att skapa rymd i köket bör du välja ljusa färger, och gärna öppna hyllor istället för stängda överskåp. Om väggytan är begränsad kan det gå att installera en köksö, som ger välbehövlig arbets- och förvaringsyta. Välj utdragbara lådor och skåp, som ger mer förvaringsutrymme. Du kommer att uppleva ditt kök som betydligt rymligare efter denna förbättring.